Varumärkesstrategi

Sammantaget är en varumärkesstrategi en långsiktig plan för tillväxt och utveckling av en offentlig image för att uppnå specifika mål. En väldefinierad varumärkesstrategi för alla företag bör vägleda alla aspekter inklusive konsumentupplevelser, meddelanden, intern kultur och till och med positionering.

1. Armbrytning
I den här positioneringsstilen försöker du ta dig an marknadsledaren och slå dem i deras eget spel. Den här typen av strategi kan användas när det finns en väletablerad marknadskategori men ingen tydlig marknadsledare som är språngande före alla andra.

Ett klassiskt exempel kan ses i Coke vs Pepsi; två produkter som är väldigt lika och hela tiden måste jämföra sig mot varandra för att försöka ta marknadsandelar.

Fördelen med denna stil är att din publik redan har en referensram, vilket gör det mycket enkelt för dem att förstå ditt erbjudande.

"Åh, jag förstår, den här produkten är precis som X."

Men det största hindret att försöka med denna strategi är att det tar mycket pengar och tid att göra den framgångsrik.

2. Stor fisk, mindre damm
Tanken bakom denna stil är att fokusera på ett mindre delsegment av en befintlig marknad.
Med andra ord handlar det om att skapa en nisch inom ett underbetjänat marknadssegment (den ökända lilla dammen). Denna strategi är särskilt användbar om det finns ett identifierbart segment av den befintliga marknaden vars behov inte tillgodoses av den befintliga marknadsledaren.

Många marknadsföringsbyråer, till exempel, tar denna taktik och kan positionera sig som en specialist på att tillhandahålla tjänster till en specifik bransch. Fördelen med detta, återigen, är att din publik redan har en referensram.

De förstår ditt erbjudande eftersom det liknar något som redan finns, men till skillnad från "armbrytning" behöver du inte gå head-to-head med marknadsledaren eftersom du riktar dig mot en mycket specifik nisch.

Den riskabla delen är att marknadsledaren kan vända och matcha ditt nischerbjudande om de ser att det fungerar.

3. Gör om marknaden
Denna stil av varumärkespositionering omformar en befintlig marknad i nya termer. Det gör fördelarna som lyfts fram av tidigare marknadsledare irrelevanta, eller ärligt talat, tråkiga.
Du skulle använda detta om din produkt eller tjänst har en innovation eller ett framsteg som tidigare var ouppnåeligt, eller om det nyligen har skett en förändring eller förändring i marknadens behov eller förväntningar.

Ta Tesla och Apple, till exempel.

Innan Tesla konkurrerade elbilsmarknaden enbart om batteritiden. Tesla gick in på marknaden och sa "batteritiden är given, jag tänker inte ens prata om det." Istället lyfte den fram stilen och upplevelsen av sina bilar som dess differentiator.

Apple närmade sig datormarknaden på ungefär samma sätt. Varje bra dator kommer att ha en tillräcklig mängd lagringsutrymme och en anständig nivå av CPU-hastighet, så Apple brydde sig inte ens om att prata om det. Istället lyfte och tävlade företaget på stil och status.

Anledningen till att välja den här stilen skulle vara att lyfta fram dina styrkor som differentiatorer, om de är så viktiga för publiken kan de överträffa marknadsledarens.

Du vill dock se till att marknadsledaren inte kan slå tillbaka genom att helt enkelt lägga till en funktion som liknar din. Din styrka eller skillnad måste vara större än en enkel "funktion". Både Tesla och Apples skillnader inkluderar en känsla av exklusivitet, gemenskap och en unik upplevelse.

4. Ändra spelet
Denna stil är reserverad för när det inte finns någon marknadskategori för det du gör. Du är den första i ditt slag och du får uppfinna din marknad! (Lyckost!)

Denna strategi bör användas när dina styrkor inte passar in i en befintlig kategori eller om ett nytt behov har dykt upp som inte tillgodoses av några befintliga marknadskategorier. (En ny produktmarknad som passar, om du så vill.)

Ett enkelt exempel här är Uber.

Kategorien rideshare-app fanns inte förrän Uber uppfann den. Du vet att du är framgångsrik när folk säger saker som "Mitt företag är Uber för matleverans."

Fördelen med denna strategi är att du kommer att vara standardmarknadsledare eftersom du skapade kategorin. Det finns dock fortfarande några risker att vara försiktig med om du vill gå den här vägen.

Till exempel vill du vara säker på att det verkligen finns ett behov av din produkt eller tjänst. Ibland om en marknadskategori inte existerar beror det på att den inte behöver det. Tror du mig inte? Historien är full av produktfloppar som försökte fylla ett behov som inte fanns.

Den andra stora risken med denna strategi är copy-cats.

Utan stora hinder (dvs patent, teknik etc.) kanske människor snabbt kan kopiera och slå dig innan du har en chans att etablera dig som ledare. Se bara till att du har ett tillräckligt stort försprång om du ska prova den här strategin.
5 vanliga misstag vid försäljning och hur du undviker dem

Är du inte nöjd med hur låga dina försäljningssi...

De 5 steg till en vinnande marknadsstrategi på sociala medier

Strategi för sociala medier är kommunikationspla...

Hur AI förändrar detaljhandeln

Detaljhandeln är datadriven och Artificial Intel...

Var smart – lär av dina affärsmisstag

Vi gör alla misstag i affärer. Den viktiga frågan ...

Gå den extra milen för att lyckas

Du kan inte misslyckas när du ger mer än 100 procen...

10 tips om hur du tjänar pengar på din sajt

Hundratusentals webbansvariga över hela världen t...


Problem på jobbet?

Men kanske inte vet vad - nu finns ett verktyg som tar fram dom, klicka för info!...

Fallskyddskit

Fallskydd och tillbehör för dig som jobbar en bit upp, klicka för att se mer!...

Hölsterbyxor

Från endast 177:- perfekt för hantverkare, certifierade, klicka för mer info!...